Den är bara någon centimeter lång, och har ett vingspann på tre, fyra cetimeter. Strecktecknat backfly försvann för över 20 år sedan – men har nu återupptäckts.

Utdöd fjäril återupptäcktes i Skåne

Förr om åren var strecktecknat backfly en vanlig syn i sydvästra Skåne, men efter den kalla våren och sommaren 1987 försvann den plötsligt. Den förmodades ha dött ut, men nu har den lilla nattfjärilen alltså återupptäckts.

Det var under ett fältarbete i mellersta Skåne som forskare vid Biologiska Institutionen vid Lunds Universitet hittade hundratals exemplar av den förmodat utdöda fjärilen, i området runt Sjöbo och Tomelilla.

Nu vill forskarna ha hjälp med att hitta fler exemplar av fjärilen, och även av andra arter. De tipsar därför om att man kan hänga upp en bit tyg doppad i ett särskilt lockbete, för att locka fram flyna. Recept på lockbetet ser du i faktarutan till höger.

Om du lyckas fånga något fly på bild, låter forskarna hälsa att de gärna vill ha bilderna mailade till nattflyn@gmail.com.

Recept på lockbete

Folköl (2,8 %) - 1 burk, 50 cl
Honung - ca 25 g
Farinsocker - ca 55 g
Strösocker - ca 110 g
Äpple - en riven klyfta
Jäst - någon smula
Melass - ca 110 g (om man inte har tillgång till melass, kan detta ersättas med farinsocker eller strösocker)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".