Maldivernas koraller får hjälp på traven

Världens korallrev har drabbats hårt av alltför varma hav. Men det går att hjälpa dem på traven när de ska hämta sig, det har man visat på Maldiverna.

1998 blev havsvattnet runt Maldiverna söder om Indien varmare än vanligt. Det var en sekundär effekt av El Nino-strömmarna som höjde temperaturen med fem grader.

Då dog de stora korallbältena runt öarna. De vitnade i hettan. Så när havet svalnade började man tillämpa det man visste om odling av koraller: Man satte ut stålrörskoner som konstgjorda rev, och ledde så en svag ström genom metallen som fick kalken att fälla ut på rören.

Överraskningen är att korallerna återväxte upp till fem gånger snabbare än i naturen. Forskarna kan i dag se med egna ögon hur de förökar sig.

Två tredjedelar av Maldivernas koraller dog av värmechocken 1998 men när forskare besökte reven i fjol konstaterade de av 80 procent av reven levde. Både att människans hjälp varit effektiv och att korallernas naturliga återhämtning gått så bra har varit överraskningar för forskarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista