En ström av helium och väte sugs in mot galaxens centrum. Så här kan det ha sett ut, när de kalla gaserna i universums barndom sögs in i galaxerna. ILLUSTRATION: ESO/L. Calçada.

Ny upptäckt förändrar bild av galaxers barndom

De första galaxerna som bildades i universum var mycket mindre än dagens galaxer, inklusive vår egen, Vintergatan. Men sedan dess har galaxerna blivit betydligt större – och nu har man upptäckt ett helt nytt sätt på hur galaxerna har kunnat få sin nuvarande storlek.

Stora, dramatiska kollisioner mellan två eller fler små galaxer, som sedan bildar en ny jättegalax – det har varit den gängse bilden av hur galaxer har kunnat växa.

Men nu har forskare vid ESO – European Southern Observatory – kunnat konstatera ett helt nytt sätt på hur tillväxten går till, nämligen genom att stora mängder helium och väte har sugits in i de unga galaxerna. 

När universum var mindre än 2 miljarder år gammalt, alltså för drygt 11 miljarder år sedan, fanns det gott om väte och helium utanför galaxerna. Forskning visar nu hur gaserna kan ha sugits in i de små galaxerna. Och väl där bildade gaserna helt nya stjärnor och planeter – och gjorde alltså att galaxen blev större.

Upptäckten innebär att man får en helt ny bild av hur universums galaxer har utvecklats, säger Maria Sundin, som är lektor vid fysikinstitutionen vid Göteborgs Universitet och forskar på just galaxer.

– Man kan väl se det lite grand som ett fotoalbum för någon som växer upp: hur var de som barn, hur är de i dag, och vad är det som har hänt där på vägen? Då är det viktigt att man inte missar några viktiga delar i utvecklingen, till exempel skolåldern eller när man åt extra mycket mat, eller något liknande. Och för att förstå hur galaxerna har sett ut i olika tidsåldrar så är detta ett väldigt viktigt steg, säger hon.

Referens:
Cresci et al. "Gas accretion as the origin of chemical abundance gradients in distant galaxies", Nature Vol 467, 14 oktober 2010. Doi:10.1038/nature09451.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".