Skräddarsydda bebisar räddar äldre syskon

Det är numera möjligt att gentesta ett embryo innan man stoppar in det i mammans livmoder, det går att göra vid provrörsbefruktningar, och det handlar om att redan från början få reda på vilka anlag barnet bär på. Forskare har nu för första gången gjort en större vetenskaplig sammanställning av hur den här tekniken fungerar.

Sammanställningen handlar speciellt om de fall där man försöker få fram ett barn, som kan rädda ett äldre syskon från en dödlig sjukdom. Navelsträngsblodet från den nyfödda bebisen innehåller nämligen stamceller, som kan utgöra sista chansen för ett äldre barn som har till exempel leukemi.

Slutsatsen som forskarna drar i den amerikanska medicintidskriften JAMA, är att tekniken är rimlig och möjlig att använda. Man får fram tillräckligt många friska, och lämpliga barn, för att det ska vara vettigt att satsa på metoden.

I Sverige pågår fortfarande diskussionen om vilka regler som ska gälla för den här etiskt kontroversiella tekniken, och den har många motståndare.

För två månader sen fick Outi Hovatta, professor vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, avslag när hon ansökte om att få använda den - just för en familj som hade ett äldre barn som var sjukt. Hon fick istället råda familjen att söka vård utomlands.

– Deras äldre barn hade redan hunnit bli fyra år och hade inte mycket tid att vänta, det skulle ha avlidit snart om man inte fick fram stamceller. Det känns hemskt att säga till familjen att tekniken finns, men vi kan inte hjälpa ert barn ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista