Forskare: B-vitamin kan skydda mot Alzheimer

Nu kommer mer och mer forskning som tyder på att mat som är bra för hjärtat, som fisk, också är bra för hjärnan och minnet. Ett exempel är vitaminen B12 som verkar ha en skyddande effekt mot Alzheimer och demens, enligt en färsk studie från Karolinska Institutet.

Vitamin B12 är vanligt i animaliska produkter som kött, inte minst lever, fisk och ägg. Frågan om huruvida höga halter av det här vitaminet i kroppen kan förebygga Alzheimer eller inte har diskuterats livligt inom forskarvärlden.

Forskarna på Karolinska Institutet tycker att deras nya studie, som publiceras i tidskriften Neurology, ger ett starkt stöd för att det faktiskt finns ett samband.

– Jag var väldigt positivt förvånad över att det här sambandet var så pass starkt, säger geriatrikern och docenten Miia Kivipelto, en av studieförfattarna.

Forskarna har under sju till åtta års tid följt en grupp på cirka 270 finländare i 60- och 70-årsåldern.

De personer som hade låga halter vitamin B12 i blodet i början av tidsperioden löpte en något större risk än övriga att sju-åtta år senare ha drabbats av Alzheimer.

Annan demensforskning tyder på att man sänker demenssrisken även genom att motionera, ha ett rikt socialt liv och genom att använda och aktivera hjärnan på olika sätt.

– Det var inte så länge sedan som vi trodde att det bara var ålder och vissa gener som låg bakom glömska, demens och Alzheimers sjukdom, säger Miia Kivipelto.

– Nu har vi börjat förstå att det finns många livsstilsfaktorer som verkar ha stor betydelse, speciellt det här med nutrition.

Referens:
Hooshmand, B., Solomon, A. et al. Homocysteine and holotranscobalamin and the risk of Alzheimer disease. Neurology. 19 oktober 2010.

Vetenskapsradion
lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista