Alkohol på gott och ont

Alkohol är inte bara en destruktiv drog som bryter ner kroppen och ställer till med otaliga mänskliga tragedier. Alkohol är också en källa till glädje, njutning och hälsa.

En uppsjö av seriösa studier, publicerade i de mest renommerade tidskrifter visar alla (nåja, nästan alla...) att ett regelbundet men måttligt alkoholintag är ett prima skydd mot allsköns ohälsa, inte minst hjärt-kärlsjukdom som är en av västerlandets vanligaste dödsorsaker.

Är det här sant? Eller är det drogliberal propaganda? Och om det är sant; hur går man ut med sådan här information? Hur stor är risken att vi tolkar ordet ”måttligt” på ett sådant sätt att vi utvecklar skrumplever eller blir gravt alkoholiserade?Och måste det som är gynnsamt på individnivå också vara det på befolkningsnivå?

Dessa och många andra spörsmål dryftas i Vetandets värld med underubriken Alkohol - på gott och ont.

Medverkande:
Bengt Fagrell, professor emeritus i medicin, Karolinska institutet.
Håkan Leifman, alkoholforskare, Stockholms universitet
Gunnar Ågren, generaldirektör, Folkhälsoinstitutet

Redaktör Peter Lundström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".