Återanvändbar rymdfarkost testflygs över Norrbotten

Delar ett fem tusen kvadratkilometer stort testområde har spärrats av, och en handfull familjer har evakuerats.

På fredag ska en obemannad prototyp av en ny europeisk rymdfärja testa sina vingar över Norrbotten.

Syftet bakom projektet, det är att utveckla en återanvändningbar rymdskyttel för att placera ut satellieter i rymden - allt utom raketerna ska kunna användas för både en och två rymdresor, nåt som kommer att minska kostnaderna betydligt.

Det här är första gången man från europeiskt håll arbetar med återanvändningsbara farkoster, tidigare har detta bara varit förunnat amerikanska rymdorganet NASA.

Glidflygning och landning

En modell av den europeiska rymdfarkosten Phoenix lyfts till 2 400 meters höjd av en helikopter, och vid en punkt ungefär sex kilometer från landningsbanans början släpper helikoptern farkosten, som efter att ha störtdykt under ett par sekunder sen går in för landning. Inga motorer, i försöket handlar det om glidflygning.

Men helt säkert känns det inte, den sju meter långa och drygt ett ton tunga farkosten flyger nämligen ganska dåligt.

– Den flyger ju, men den flyger illa. Och eftersom den inte har så goda flygegenskaper så sätts det höga krav på styrsystem, kontrollsystem och navigeringssystem, säger Mikael Viertotak projektledare på Rymdbolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista