Små valar mest hotade

Ofta talas det om valjakten som ett stort hot mot världens valarter. Kritik riktas mot Island som är en av tre nationer i världen som idag bedriver jakt på val.

Men de allra mest hotade valarna är mindre arter - delfiner och tumlare - som idag inte alls finns med på valjägarnationernas önskelistor.

– Den mest hotade valarten är Yangtzeflodsdelfinen, det återstår bara ett tiotal individer och deras fortsatta existens är ytterst osäker, säger Bo Fernholm som är svensk representant i internationella valfångstkommissionen.

Den andra arten Bo Fernholm pratar om är Waquitan. Den drygt meterlånga delfinliknande tumlaren som är en delfinliknande tandval. I dag återstår bara ett hundratal individer i Kaliforniabukten utanför Mexikos västkust. Och precis som med Yangtzedelfinen, eller för den delen vår egen östersjötumlare, handlar hoten här inte om jakt utan om indirekt påverkan. Mijlöföroreningar, ökad motorbåttrafik och risken att av misstag fastna i fiskenät. Hot som tyvärr inte alltid tas på samma allvar som den direkta jakten på världens större valrarter, menar Bo Fernholm.

– De små valarna talar man inte om, de stora är mer spektakulära och hotas av den jakt som pågått under hundratals år.

Ingen reglering

Även små valar jagas idag, men till skillnad från de större arterna finns inga regeler för hur det här får gå till. Det i kombination med de indirekta farorna - fiskenäten och föroreningarna - gör, enligt Bo Fernholm, att de små valarnas situation inte får hamna i skuggan av jakten på de större arterna.

Idag menar ju många experter att faktiskt inte vet vilka arter som är viktiga för ekosytemet ch vilken roll de egentligen spelar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".