Mjölrester hittade i stenåldersdiet

När man talar om stenålderskost pratar man om mat som till största delen består av viltkött, fisk, nötter och bär, däremot inte spannmålsprodukter. Men nu kanske det är dags att tänka om. Nya upptäckter tyder nämligen på att även stenåldersmänniskor malde sitt eget mjöl.

I veckans nummer av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, PNAS kan man läsa om mjölrester som hittats på 30 000 år gamla malstenar i Italien, Ryssland och Tjeckien. Fynd som tyder på att mjölmalning var en utbredd företeelse bland människor på stenåldern.

Tidigare har man trott att stenåldersmänniskor i princip inte åt några spannmålsprodukter men däremot mycket kött. Den missuppfattningen kan bero på att köttkonsumtion lämnar efter sig tydligare arkeologiska spår. Bland annat har man hittat mycket jägarredskap och ben från djur med märken efter vapen, säger Laura Longo som är arkeolog vid University of Siena i Italien och en av studiens författare.

Dessutom har arkeologer ofta tvättat av fynd av verktyg som använts vid malningsprocesser så att alla spår från sädesslag eller växter försvunnit.

Referens:
Revedin, A. et al. Proceedings of the National Academy of Sciences advance online publication doi:10.1073/pnas.1006993107 (2010).

Vetenskapsradion
karin.gyllenklev@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista