Industrin bromsar "grön" cement hävdar forskare

Sverige ligger efter när det gäller "grön" cement med betydligt lägre klimatpåverkan än konventionell cement. Och det är framför allt industrin som bromsar. Det säger Vladimir Ronin som är adjungerad professor i cement- och betongkemi/teknologi vid Luleå tekniska universitet.

Svensk cementindustri kan göra mycket mer. Det ser ut som om alla uppfinningar går till andra länder. Det är inte riktigt den bästa policyn, som jag kan se, säger Vladimir Ronin.

Vladimir Ronin uppvaktade för egen del cementjätten Cementa under tidigt nittiotal för att sälja sin egen , där energiåtgången sänks drastiskt genom att man till följd av en speciell stenmalningsteknik slipper hetta upp kalkstenen till 1450 grader i ugn.

Det blev nobben och Ronin tillverkar nu sin cement sen några år tillbaka i i USA istället. Och det här är bara ett exempel på hur konservativ cementindustrin i Sverige är, enligt Ronin.

Företaget Cementa avvisar kritiken. Det uppfinns nya cementblandningar stup i kvarten, men långt ifrån alla är realistiska och fungerar när man ska göra betong. Det säger Bo Erik Eriksson, forskningschef på Cement med tillverkning på bland annat Gotland. Att och Sverige skulle ligga efter stämmer inte, säger han. Koldioxidbelastningen HAR under många år minskat, inte minst genom bättre bränslehantering, säger han.

– Om man ser på koldioxid inom cementindustrin så kommer ungefär 60 procent från den sten som vi använder, alltså den kalksten som vi bränner. Och 40 procent kommer från bränsle. På bränslesidan jobbar vi väldigt aktivt. Vi har både alternativa bränslen, vi har biobränslen och så vidare som sänker. Och det är den snabbaste och största grejen, hävdar Bo Erik Eriksson.

Vetenskapsradion
lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista