Hundnos kan hjälpa marinen.

Hundnos vapen i sökandet efter DC 3:ans besättning

Specialutbildade kriminalskhundar har satts in i efterarbetet kring den bärgade DC 3:an. Hundarnas fenomenala luktsinne kan bli avgörande för att avgöra vika bsätningmän som verkligen fanns i det störtade planet.

Alla som befann sig i den störtade DC 3:an måste identifieras! Det har varit ett krav från de döda besättningsmännens anhöriga ända sedan det nedskjutna flygplanet bärgades tidigare i vår.
Men trots all högteknologi, alla kriminaltekniker och rättsgenetiker som funnits till hands för att finkamma vrakdelarna kan det smått fantastiska luktsinnet hos specialutbildade sökhundar bli avgörande för att identifiera de sista besättningsmännen.
– Vi ville försäkra oss om att det inte fanns kvar några kvarlevor bland vrakdelarna, berättar Lars Nylén, chef för ID-kommissionen, den grupp som har till uppgift att identifiera de omkomna ombord på DC 3:an.
Specialtränade  kriminalsökhundar sattes in och på det sättet hittade man också ytterligare kvarlevor bland de svårt söndertrasade och hoptryckta flygplansdelarna.

Hundars luktorgan imponerande
Om en hunds luktmembran skulle vecklas ut skulle det täcka en yta stort som ett lakan, hos en människa skulle samma membran inte var större än ett frimärke.
Vissa hundar är utrustade med mer än 300 miljoner luktceller. En människa har ungefär 10 miljoner. Hunden använder dessutom 35 procent av sin hjärna och kan därför särskilja och sortera uppemot 2000 unika dofter.
De skelett och kroppsdelar som polisens kriminalsökhundar hittade i den bärgade DC 3:an hade i 52 år legat på 120 meters djup. På havsbottnen var det mörkt, syrefritt och kallt - 4 grader. Förutsättningar som troligen gynnat bevarandet av kvarlevorna.
Inte helt lätt trots allt
Trots hjälpen har det ibland varit svårt för kriminalteknikernas ögon att avgöra om det hundarna hittat utgjort delar av skelett, flygplaninredning eller havsorganismer. Dessutom var det svårt att komma åt många av fynden, berättar Polisinspektör och hundförare Jörgen Klöve.
–  Ibland var vi tvungna att använda vinkelslip för att få i sär hopknycklade plåtstycken där hundarna sniffat fram något, berättar han.
Metall effektiv doftmagnet
Att hundar kan lukta sig igenom metall kan verka förvånande, men faktum är, säger Jörgen Klöve, att just metall är en av de ämnen som släpper igenom och framför allt bevarar lukter mest effektivt.
I mitten av maj kommer kriminalsökhundarna att sättas in på nytt. Då för att nosa igenom delar av de bottensediment som omgett DC 3:an - och som man nu ska bärgas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".