Insatser mot sjukhussjuka kan bli lönsam affär

Kraftfulla åtgärder för att rensa bort sjukhussjukan skulle inte bara minska risken för att fler patienter smittas - det kan också vara ett lyckodrag för sjukhusens plånböcker. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Sjukhussjukan har länge varit ett problem för många av landets sjukhus. De antibiotikaresistenta bakterierna har gömt sig i allehanda skrymslen, vattenledningar och avloppssystem, och svårigheten att bli av med dom har gett upphov till något som närmast går att likna vid epidemier.
Under 2001 smittades 240 personer, under 2002 var antalet 263 i landet, och förra året smittades 284 personer.
Ett av de sjukhus som haft problem är Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som under hösten 1999 utarbetade ett omfattande åtgärdspaket för att bli kvitt de här svårbekämpade bakterierna.
Åtgärderna handlade bland annat om utbildning av den egna personalen, och avstängning och sanering av flera avdelningar på sjukhuset. På bara ett halvår var smittospridningen stoppad.

Inte bara hälsomässig vinning
En ny avhandling av hälsoekonomen Ingela Björholt visar nu att Sahlgrenskas åtgärder inte bara var medicinskt lönsamma - sjukhuset gynnades också ekonomiskt.
– Även om det kostar mycket pengar med sådana här åtgärder så lönar det sig i längden, konsaterar hon.
En jämförelse med vad det skulle kostat sjukhuset om man inte vidtagit åtgärdera visar att man redan efter två år sparat in hela investeringskostnaden.
Flera landsting drabbade
Problemet med sjukhussjukan har inte bara gällt Göteborg. Nyligen fick landstinget i Stockholm stark kritik av Socialstyrelsen för att inte ha tagit itu med sitt sjukhussjukeproblem på ett tillfredställande sätt.
Om åtgärdspaketet från Göteborg skulle kunna tillämpas på andra håll i landet, är svårt att svara på säger Ingela Björholt. Men exemplet från Sahlgrenska skulle kanske vara något man i alla fall borde titta på i Stockholm, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista