Tidiga bränder på savannen är bättre

Risken för att de gräsbeklädda savannområdena i Afrika börjar brinna kan vara upp till 80 procent. Men nu visar en ny avhandling vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU,  på en metod som kan stoppa de värsta skadorna av bränderna.

- Skadorna på träd och frön på savannen blir mindre om bränderna sker tidigt under torrperioden, säger Djibril Dayamba, som lägger fram sin avhandling nästa vecka vid SLU.

Det är lätt att gräset på savannen börjar brinna. Det kan vara allt från en cigarett som slängts i gräset, till glöd som spritts från en matlagningseld, eller personer som vill jaga illegalt och därför bränner av gräs för att skapa bättre sikt.

- Men det sker också i slutet av torrperioden när bönderna vill rensa sina fält. Eftersom man inte har jordbruksmaskiner i samma utsträckning som i Sverige använder man sig ofta av att rensa fältet genom att bränna bort gamla grödor, berättar Djibril Dayamba.

I fältexperiment har han visat att skadorna på träd och frön från bränder blir lindrigare ju tidigare under torrperioden som bränderna sker. Han menar därför att det är bättre att bränna av gräset så snabbt som möjligt, så att det inte kan ta fart med några riktigt skadliga bränder senare

I södra Burkina Faso i Västafrika där experimenten har skett startar torrperioden ungefär i oktober/november och pågår fram till april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista