Veckomagasin 2004-05-07

Jakt är inte det största hotet mot valar, av vissa små tumlararter finns bara enstaka kvar. Elektroniska bomber - nu måste vi vara beredda på elektronisk terrorism varnar forskare.

Ska man få jaga val?

Kan det finnas skäl att få jaga val för forskningsskäl, och hur stort hot utgör egentligen valjakten för världens valpopulationer? Vetenskapsradion har träffat Bo Fernholm, svensk representant i IWC- Internationella valfångstkommissionen, och Kristjan Thorarisson - populationsekolog på isländska fiskebåtredarnas landsförbund.

Akta er för elektroniska bomber

Claes Wohlin som är professor i programvaruteknik vid Blekinge tekniska högskola varnar för den elektroniska terrorismen  och då menar han något annat än de virusattacker som blivit så vanliga.

Veckans webbplats

Nu är det möjligt att bläddra i urgamla böcker -     www.touchandturn.com

Vetenskapsfestival

En liten försmak av årets Vetenskapsfestival i Göteborg får vi av festivalgeneralen Gunnar Bjursell.

Sammanfattning av våra nyheter från veckan som gått

Lustgas som används inom förlossningsvården kan vara en hälsofara för personalen där. Arbetsmiljöverket har kontrollerat och hittat halter av lustgas som ligger tre till fyra gånger högre än det tillåtna gränsvärdet.
Och det kan ge symtom hos personalen som tunghet i huvudet och stark trötthet.

Torsken riskerar att förändras radikalt om man fiskar för hårt det visar studier från Kanada, där torskbeståndet helt kollapsade efter utfiskning under 80-talet. Mindre fiskar, som blir könsmogna tidigt har helt har tagit över i de kanadensiska vattnen.

Att sätta in dyra kraftfulla åtgärder för att rensa bort sjukhussjukan minskar inte bara risken för att fler patienter smittas
 - det kan också vara ett lyckodrag för sjukhusens plånböcker.
I Göteborg la man stor kraft och mycket pengar på att bli kvitt dom svårbekämpade bakterierna. På bara ett halvår hade man lyckats stoppa smittospridningen, och redan efter två år hade man sparat in hela investeringskostnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista