Veckomagasin 2004-05-09

Valar hotas inte bara av jakt. Hundar till hjälp vid bärgade DC3:an. Tumstocken genialisk 120-årig pryl som inte förändras.

Ska man få jaga val?

Kan det finnas skäl att få jaga val för forskningsskäl, och hur stort hot utgör egentligen valjakten för världens valpopulationer? Vetenskapsradion har träffat Bo Fernholm, svensk representant i IWC- Internationella valfångstkommissionen, och Kristjan Thorarisson - populationsekolog på isländska fiskebåtredarnas landsförbund.

Akta er för elektroniska bomber

Claes Wohlin som är professor i programvaruteknik vid Blekinge tekniska högskola varnar för den elektroniska terrorismen  och då menar han något annat än de virusattacker som blivit så vanliga.

Veckans webbplats

Nu är det möjligt att bläddra i urgamla böcker -     www.touchandturn.com

Vetenskapsfestival

En liten försmak av årets Vetenskapsfestival i Göteborg får vi av festivalgeneralen Gunnar Bjursell.

Sammanfattning av våra vetenskapsnyheter

Lustgas som används inom förlossningsvården kan vara en hälsofara för personalen där. Arbetsmiljöverket har kontrollerat och hittat halter av lustgas som ligger tre till fyra gånger högre än det tillåtna gränsvärdet.
Och det kan ge symtom hos personalen som tunghet i huvudet och stark trötthet.

Torsken riskerar att förändras radikalt om man fiskar för hårt det visar studier från Kanada, där torskbeståndet helt kollapsade efter utfiskning under 80-talet. Mindre fiskar, som blir könsmogna tidigt har helt har tagit över i de kanadensiska vattnen.

Att sätta in dyra kraftfulla åtgärder för att rensa bort sjukhussjukan minskar inte bara risken för att fler patienter smittas
 - det kan också vara ett lyckodrag för sjukhusens plånböcker.
I Göteborg la man stor kraft och mycket pengar på att bli kvitt dom svårbekämpade bakterierna. På bara ett halvår hade man lyckats stoppa smittospridningen, och redan efter två år hade man sparat in hela investeringskostnaden.

Kriminalsökhundar hjälper till vid bärgningen av DC3:an

När man nu försöker identifiera alla som varit med på den nedskjutna DC-3:an så tar man också hundar till hjälp. De kan nämligen känna dofter av kvarlevor, trots att planet legat på 120 meters djup i 52 år.

Lyssnarfrågan

Irka Cederberg i Malmö undrar varför man nyser - om det för något gott med sig? Svarar gör Mats Holmström, docent o överläkare på öronkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hopvikt genialisk sticka i var mans ficka

Tumstocken har tillverkats på samma sätt i 120 år. Vi besöker tumstocksfabriken i Hultafors och diskuterar vad det var som var som gjorde tumstocken så framgångsrik, med professor emeritus Jan Hult, vid Chalmers tekniska Högskola.

Vinnade vetande

Förra veckans svar: Seden infördes från Tyskland och Valborg var ett helgon som levde på 700-talet. Vinnare: Aino Melamies Nordin i Brunflo Veckans fråga: Hur lång är en nyfödd blåval?

Krönika

Krönika om det växande problemet med bakterier som står emot medicinerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".