Tre sorters skydd i årets vaccin

1:47 min

Årets säsongsinfluensavaccinering har dragit i gång under vecka 42, och vaccinet innehåller skydd mot tre olika typer av influensa. Men det är inte svininfluensan som väcker störst oro.

I årets vaccin finns skydd mot tre olika typer av influensa, varav en är den till i somras pandemiklassade svininfluensan, A-H1N1. Men i år är det en annan av influensatyperna som väntas vålla störst problem.

– Blir det ett år där det cirkulerar väldigt mycket H3N2 så kan vi räkna med ett antal hundra, kanske några få tusen, dödsfall. Och det främst hos riskgrupperna, så det är därför vi uppmanar riskgrupperna att vaccinera sig, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

Smittskyddsinstitutet för att en influensavariant som benämns som (A)H3N2 kan ställa till med ovanligt mycket problem. Det handlar faktiskt om en variant av den gamla hongkong-influensan, som mellan 1968 och 1970 beräknas ha bragt runt en miljon människor om livet.

Olika varianter av den här influensan har florerat i Sverige lite till och från sen dess, det handlar alltså inte om nån återuppstånden pandemi. Men den kan faktiskt bli extra problematisk i år, och anledningen till det är att det var ett par år sen nån variant av hongkonginfluensan var här.

På den tiden hinner faktiskt kroppen tappa en hel del skydd mot viruset, enligt Mia Brytting. Därför uppmanar nu hon och Smittskyddsinstitutet särskilt dem som till hör riskgrupperna, alltså framför allt personer som antingen redan är sjuka, över 65, kraftigt överviktiga eller gravida, att vaccinera sig.

Det är för de personernas skull som man har tagit med vaccin mot den så kallade svininfluensan i årets vaccin.
– Bland riskgrupperna så finns det personer som svarar ganska dåligt på vacciner generellt. Så den får ingå på grund av det - att man måste liksom påminna immunförsvaret hela tiden om den här influensan, kom ihåg den här så att du inte blir sjuk igen, helt enkelt, säger Mia Brytting.

Mer om årets influensavaccin, och hur man tänker när man väljer ut vilka virus som ska ingå i vaccinet, hör du i vetenskapsradions veckomagasin i P1, klockan tjugo över ett på fredagen.

Vetenskapsradion
peter.alestig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista