Veckomagasinet, fre 22 okt

Rätt mat minskar risken för Alzheimer

5:40 min

Samma kost som är bra för hjärtat tycks också vara bra för hjärnan.

Nu visar forskare att människor med brist på vitamin B12, som finns i bland annat lax, verkar löpa en något större risk än andra att drabbas av Alzheimers sjukdom.

Veckomagasinet tar med en av forskarna, Miia Kivipelto, docent vid Karolinska institutet, till en saluhall för att spana in mat som kan hålla hjärnan i trim och ge ett långt liv.

En minnesvärd middag

Miia Kivipeltos förslag på en middag som innehåller mat som tros vara bra för minnet

Förrätt: Blandsallad med valnötter och dressing med olivolja, färskpressad lime och honung.

Huvudrätt: Ugnsstekt lax, kryddad med rosmarin och svartpeppar. Risotto gjord på matkorn, frästa rödbetor, lök, grönsaksbuljong och riven parmesan.

Efterrätt: Blåbär och vaniljyoghurt varvad i dessertglass och toppad med hackad mandel och honung.

Dryck: Vatten. Eventuellt 1 glas Chianti-vin. Kaffe eller te.

Källa: Miia Kivipelto och Babak Hooshmand, forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet.

Mat som är rik på vitamin B12

- Nötlever, stekt
- Leverpastej
- Griskött, kassler
- Lax, forell, tonfisk
- Sill, inlagd
- Ägg, kokt
- Yoghurt, naturell
- Mjölk/fil
- Hårdost
- Keso
- Kyckling
- Berikande livsmedel och/eller kosttillskott (t.ex. för veganer)

Källa: Miia Kivipelto och Babak Hooshmand, forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet.

Vetenskapsradion
lisen.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista