Dold miljöfara i havet

Små, mikroskopiska plastfragment flyter omkring i havet i stora mängder, och de här hittills okända plastpartiklarna har ökat markant sen 1960-talet och fram till idag, visar brittiska forskare.

Rester av plastpåsar, flaskor, rep och annat skräp som vi människor har kastat i havet, och som sedan har fallit sönder så att det inte syns längre, finns ändå kvar i havet visar ny forskning. Plasten bryts inte ned helt och hållet, de minsta plastpartiklarna finns kvar, och det är därför som ansamlingen i haven ökar hela tiden.

Brittiska forskare har nu upptäckt det här problemet genom att undersöka planktonprover från 1960-talet och framåt. Nästa steg blir att ta reda på vad det kan få för miljöeffekter. En misstanke är att partiklarna släpper ifrån sig kemikalier som finns i plast, och som kan vara skadliga om dom lösgörs i miljön.

(Science)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista