Tröst för en besserwisser

Nu kan du som är besserwisser pusta ut, det finns vetenskapligt stöd för att inte kunna låta bli att lägga sig i när andra gör fel!

En holländsk forskargrupp vid Nijmegens universitet kopplade in elektroder som mätte hjärnverksamheten hos en testgrupp, och forskarna undersökte sen vad som hände när försökspersonerna fick reda på att dom hade gjort fel på ett test dom fick utföra, jämfört med hur med hur det såg ut när andra gjorde fel.

Forskarna upptäckte då att hjärnan reagerar på samma sätt - det är samma delar som aktiveras på liknande vis. Man kna toka det som att vi upplever vi det lika starkt när vi ser andras misstag, som när vi själva har fel.

Det här, menar forskarna, kan hjälpa oss att förstå hur det går till när människor lär sig genom att titta på hur andra gör, barn till exempel lär sig ju genom att härma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".