Skidtur på Grönland ökar kunskapen om diabetes

Ett slags forskningens Robinson-expedition skulle man kunna kalla den undersökning om livsstilssjukdomar, som en grupp på Center för Muskelforskning i Köpenhamn håller på att genomföra. Ett antal danskar har utsatts för hårda umbäranden under en sex veckor lång skidtur på isarna utanför nordvästra Grönland. Syftet är att ta reda på varför man får diabetes.

– Det var en fantastisk upplevelse, säger 39-åriga Jani Pedersen.

Efter en sex veckor lång, strapatsrik skidfärd över havsisen utanför Grönland är Jani Pedersen tillbaka i Danmark igen. Nu tas en rad prover på henne, på Center för Muskelforskning i Köpenhamn, som ska visa hur fettförbränningsförmågan i hennes muskler förändrats av den hårda träningen.

Jämförs med traditionella fångstmän
Forskningsprojektet hon deltar i undersöker sambandet mellan livsstilssjukdomar, gener och miljö, och tar sin utgångspunkt i det faktum att förekomsten av åldersdiabetes ökat kraftigt på kort tid just på Grönland.

Frågan är om det till största delen beror på ändrade kostvanor eller på ett mer stillasittande liv hos befolkningen. För att få svar på det jämför forskarna fettförbränningen hos de danska deltagarna med den hos en grupp grönländska fångtsmän som fortfarande lever på traditionellt sätt.

Överviktiga men friska
Till skillnad från resten av befolkningen på Grönland har de en suverän kapacitet för fettförbränning. De flesta är lätt överviktiga, men ändå kärnfriska.

– De har helt normala blodfettvärden och sockervärden, säger professor Bengt Saltin, som leder studien.

Även om projektet långt ifrån är avslutat börjar ett svar avteckna sig.

– Vi har undersökt de första åtta som kommit hem från turen, och det visar sig att de har förbättrat sin insulinkänslighet markant, och ser nästan ut som de traditionella fångstmännen på Grönland. Den här aktiviteten är tydligen avgörande, säger Bengt Saltin. 

Precis som TV-äventyret Robinson så var den här forskningsstrapatsen på Grönland eftertraktad - 700 frivilliga anmälde sig - men bara 16 fick åka.

Ett längre reportage om den här forskningen sänds i Vetenskapsradions Veckomagasin, söndag morgon 07.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".