Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Marika Hjertqvist
2 av 2
TBE-fallen minskar i år. Det beror på att fästingarna flydde hettan och torkan under högsommaren, tror forskarna. I svampskogen trivs fästingarna bättre. Foto: Scanpix samt Lebrac/Wikimedia Commons.

TBE minskar - fästingarna flydde ner i jorden

TBE-fallen minskar i år
1:50 min

Den fästingburna sjukdomen TBE är på tydlig nedgång i Sverige i år. Den heta och torra högsommar som vi har lämnat bakom oss tros ligga bakom.
– Fästingarna kröp säkert ner i jorden och gömde sig, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

TBE-facit hittills i år är 157 rapporterade sjukdomsfall. Det är den lägsta siffran sedan motsvarande period 2006.

Högsommarvädret tros ligga bakom årets ovanligt få fall av TBE. Torka och het, stekande, sol är inget bra väder för fästingar, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

– Fästingarna tycker inte om torrt väder utan behöver en viss luftfuktighet. De kröp säkert ner i jorden och gömde sig då i somras, säger Marika Hjertqvist.

De 157 fall som har rapporterats in hittills i år till Smittskyddsinstitutet innebär en minskning med en fjärdedel om man jämför med motsvarande period under TBE-toppåret 2008. Nedgången i år är sannolikt ett ”hack i kurvan”, säger Marika Hjertqvist.

– Förmodligen är det här kanske en tillfällig nedgång av TBE-fallen. Vi vet ju inte hur det kommer att utvecklas nästa år. Men jag skulle tro att det blir fler fall igen och att vi ser en spridning ytterligare lite norrut.

Dock ser fästingarna, enligt TBE-statistiken, ut att ha fått lite av en revansch i markerna under jakt-, svamp- och bärmånaderna augusti, september och oktober.

Per-Eric Lindgren, fästingforskare och professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet, arbetar med fästingprojektet Stingstudien. Studien bygger bland annat på att bitna medborgare går till vårdcentralen och lämnar in sina fästingar för TBE- och borreliaanalys. Forskarna har funnit färre fästingar än vanligt ute i markerna i år, säger Per-Eric Lindgren. Men krypen har ingalunda slagit sig till ro ännu.

– Fästingar kan vara aktiva ner till ungefär fyra-fem plusgrader. Och vi har ju fått in fästingar i vår studie under årets alla månader, till och med under december och januari har det kommit in fästingar. Men det har mest varit från kusttrakterna – sydöstra Sverige, Blekinge, Skåne, säger Per-Eric Lindgren.

Sjukdomen TBE kan i värsta fall ge svåra minnesstörningar och koncentrationssvårigheter och är anmälningspliktig.

Den likaledes fästingburna borreliasmittan är inte anmälningspliktig och därför finns ingen säker statistik över hur många som drabbas av den. En grov uppskattning, enligt professor Per-Eric Lindgren i Linköping, är att mellan 10.000 och 25.000 svenskar varje år insjuknar i borrelia.

Tidigare resultat från Stingstudien har pekat på att 25-30 procent av alla fästingar som har bitit människor bär på borreliabakterien. Bakterien tycks dock föras över till människan endast i något fåtal procent av de fallen. En orsak är att de flesta upptäcker och drar loss fästingen inom ett dygn, vilket i regel är för knapp tid för att bakterien ska hinna vandra över till människokroppen.

Till skillnad från borrelia smittar TBE direkt vid fästingbettet. Smittskyddsinstitutet har ingen exakt siffra över hur många fästingar som bär på TBE, men förmodligen är det mindre än en procent i riskområdena, enligt Marika Hjertqvist på Smittskyddsinstitutet. De områden som avses är bland annat Stockholms skärgård och Mälarens östra och mellersta kusttrakter.

Att TBE-fallen ökar inom vården står klart enligt Smittskyddsinstitutets statistik. Det första TBE-fallet anmäldes på 1950-talet och under det följande årtiondet anmäldes i runda slängar tiotalet fall per år, enligt epidemiologen Marika Hjertqvist vid Smittskyddsinstitutet.

I början av 2000-talet anmäldes lite drygt 100 TBE-fall om året. Under de senaste åren har antalet ökat ytterligare. Under toppåret 2008 anmäldes drygt 220 fall av TBE.

Den gradvisa ökningen beror förmodligen på flera saker, säger Marika Hjertqvist. En är att vårdpersonal och allmänhet har blivit mer observanta på symptomen. Ett annat är att de diagnostiska metoderna har förbättrats och att forskare har intresserat sig för sjukdomen.

– Men det kan också handla om att vi har fått en ökning av fästingens värddjur, som rådjur. En ökad gnagarpopulation kan också påverka, säger Marika Hjertqvist.

– Det är också möjligt att vi har fått fler fästingar – och fler fästingar som bär på TBE-viruset. Klimatet kan också spela in. Blir det varmare är det bra för fästingen, eftersom den trivs när det är fuktigt och varmt. 20-25 grader sommarväder och mycket regn är perfekt för fästingen.

Just hur klimat och väder påverkar förekomsten av TBE är något som Smittskyddsinstitutet just nu studerar i ett forskningsprojekt. Att TBE-fallen inte bara ökar som helhet utan också sakta kryper norrut är något som myndigheten har observerat.

– De senaste åren har vi till och med haft ett fall i Skellefteå, och det nordligaste fallet i år var i Dalarna. En bidragande orsak till det kan vara att vi får in TBE-virus till nya platser i landet via smittade fåglar från andra länder, säger Marika Hjertqvist.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".