Veteskörd. Foto: PrB

Monsanto stoppar genförändrat vete

Det blir inget genförändrat vete från Monsanto. Utsädesföretaget har beslutat att avbryta arbetet med att ta fram vete som är tåligt mot bekämpningsmedlet Roundup - och anledningen är motstånd från de utländska marknaderna.

Utsädesföretaget Monsanto har sen tidigare genmodifierade varianter av både majs och sojabönor på marknaden - grödor som gjorts tåliga mot företagets eget bekämpningsmedel Roundup. Vete med samma egenskap var på gång. Men nu slår alltså företaget till bromsen.

Anledningen är motstånd från de utländska marknader där det nordamerikanska vetet säljs. Uppköparna hotade att göra sina inköp på annat håll om det började växa genförändrat vete på amerikanska åkrar.

Det väcke oro i USA för att man skulle gå miste om viktiga marknader och fick alltså Monsanto att tills vidare ge upp planerna på genförändrat vete.

(Reuters)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista