Genförändrad majs sprider sina gener till vanlig majs

Genförändrad majs som står emot insekter har drabbats av ett bakslag. Majsens pollen sprider sig till intilliggande åkrar med vanliga majsplantor, vilket gör att insekterna får en möjlighet att snabbt utveckla resistens mot de genförändrade plantornas inbyggda gift.

I närheten av åkrar med så kallad Bt-majs måste man odla vanlig majs för att fjärilarna ska hålla sig sårbara: Finns det bara Bt-majs för dem att äta på kande snabbt bli resistenta mot plantornas inbyggda gift.

Men nu visar nya undersökningar att den vanliga majsen pollineras av Bt-majsen - och resultatet blir att den giftiga genen finns också i det som skulle vara ett vanligt majsfält. Insekterna kan alltså utveckla resistens, just det man ville undvika.

Efter den här upptäckten kommer det att behövas nya regler kring Bt-majs för att inte insekterna snabbt ska bli resistenta och genmodifieringen meningslös, menar forskarna bakom studien.

(PNAS online, Eurekalert)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista