Antikens fartyg ska letas upp på botten

Triremerna - de fartyg som de gamla grekerna vann sina sjöslag med för sådär två och ett halvt tusen år sen - de ska nu spåras upp på havets botten med hjälp av en undervattensrobot.

Ingen trirem har någonsin hittats, men enligt gamla bilder bör det handla om 40 meter långa fartyg med ett par hundra mans besättning och i fören en ramm, som en knytnäve av brons att ramma fiendefartyg med.

Nu har greker, kanadensare och amerikaner slagit sig samman för att med undervattensrobot söka av bottnarna efter triremer. Det borde finnas 1000 stycken i Egeiska havet, och förrådsfartyg dessutom.

Det man letar efter är framför allt rammen av metall - trävirket hoppas man inte på.

Den första lilla framgången är en grekisk hjälm som en fiskare fick i nätet, och på 100 meters djup fann man en bronskräkla som antagligen suttit som motvikt på ett spjut.

Nu tror man att det ligger en trirem i krokarna. Dessa slagkraftiga, stora, snabba, rodda fartyg som också kunde seglas - de ligger där nere, och nu ska de hittas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista