Självrenande ytor blir sterila av vatten

Ytor som håller sig rena och sterila av sig själva håller på att tas fram av forskare. Såna kan behövas i till exempel en operationssal eller ett ventilationssystem, och de kan vara ett sätt att komma ifrån starka desinficerande rengöringsmedel.

En färg som ger sterila ytor bara genom att tvätta dem med vatten skulle spara många utsläpps-liter av biocider eller bakteriedödande medel. Man testar just nu flera olika ideer för att åstadkomma sådana färger.

En metod är att blanda i ett ämne som titandioxid, som tillsammans med UV-ljus bildar reaktiva radikaler, små aggressiva jonbusar som bryter ner allt organiskt. Då förstörs bakterier och annat oönskat, som t ex rester av biologisk eller kemisk krigsföring. Ytorna håller sig i princip sterila alldeles av sig själva.

Ett annat system utarbetas på institutet för metallforskning, där det vid första anblicken kan verka som om man går tillbaka till gamla tiders tillsatser av gifter i färg - de som hindrade mögel, men som inte var så miljö- och hälsovänliga.

Nu blandar man in liknande medel i färgen igen - till exempel silver, klor och brom - inte för att hålla färgen fin länge, utan för att den långsamt långsamt ska läcka ut medel som dödar mikrober. Och då behöver man bara rengöra med vatten för att behålla ytan steril.

Miljömässigt är det inte så kul att släppa ut såna ämnen som vi hellre såge försvinna från marknaden, men vissa miljöer måste hållas sterila - och här kommer inga större mängder ut förrän själva föremålet, bänken eller vad det kan vara, ska destrueras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".