Gränsbevakning ska upptäcka mårdhundar

Nu sätter svenska myndigheter upp rörelsekänsliga kameror längs den svenskfinska landsgränsen, ett nytt steg i kampen mot mårdhunden, som ska hjälpa till att förhindra att det sjukdomsspridande djuret tar sig in i landet.

På 30-talet fram till 50-talet satte man ut mårdhundar i Ryssland för pälsens skull, det man inte hade räknat med var hur snabbt de skulle sprida sig och att de skulle vara väldigt effektiva på att sprida bland annat rabies och dvärgbandmask en parasit som kan drabba människor.

Mårdhunden blev ett problemdjur på grund av sjukdomarna men också eftersom den kan äta upp sällsynta markhäckande fåglar och hotade groddjur.

Idag finns mårdhunden inte bara i Ryssland, den har också spridit sig till Finland där det idag finns uppskattningsvis en miljon. Men i Sverige har mårdhunden inte fått något fotfäste än.

För att hålla det så sätts nu 100 stycken rörelsekänsliga övervakningskameror upp vid den svenskfinska landsgränsen, med lockbete.

Tanken är att när mårdhundar som vandrar in från Finland upptäcks ska de fångas in, steriliseras och märkas med radiosändare.

Men systemet bygger på att de rörelsekänsliga kamerorna töms på bilder var 14:e dag så att fältpersonal hinner lokalisera och fånga de invandrande mårdhundarna.

– Om ni ser att det varit en mårdhund vid en kamera för 6-7 dagar sen, vad gör ni då? är det inte för sent då?

– Är det spårsnö så kan man följa spåren och då är det inga problem, men är det barkmark är det svårare för hundarna att spåra. Men eftersom vi har såpass många kameror så kommer mårdhunden förmodligen söka upp en annan kamera och då gäller det att hålla extra koll vid just det området, säger Viktor Medström i Haparanda som är fältpersonal i svenska mårdhundsprojektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista