Dampforskare förstörde 15 års arbete

Kollegor till den omtvistade dampforskaren Christoffer Gillberg vid Göteborgs universitet meddelade igår att man förstört allt det forskningsmaterial man samlat in kring barn med diagnosen damp. Allt för att skydda integriteten hos de barn som varit inblandade.

I flera år har en konflikt rasat kring den forskning om DAMP som bedrivits av ett forskarlag vid Göteborgs universitet.
På ena sidan har det ansvariga forskarlaget med professor Christoffer Gillberg i spetsen stått. Och på andra sidan sociologen Efva Kärve och barnläkaren Leif Ellinder - som ifrågasatt Göteborgsforskarnas metoder och krävt att få granska deras resultat.
Omtvistad sjukdom
Damp, eller adhd som det också kallas, är ett omtvistat tillstånd som drabbar barn, vars förmåga till koncentration och uppmärksamhet blir nedsatt.
Tvisten i Göteborg har bland annat berört vad som orsakat det här tillståndet hos barnen, hur man bör behandla det och så alltså hur Göteborgsforskarna fått fram de resultat de hade - innan de alltså förstördes.
I tre olika domar från kammarrätten i Göteborgs universitet ha ålagts att lämna ut det aktuella forskningsmaterialet. Trots detta valde igår alltså kollegor till den ansvarige forskaren Christoffer Gillberg att förstöra hela materialet - 22 hyllmeter, resultatet av 15 års forskning, nedmalda i en dokumentförstörare.
Flera förklaringsmodeller
Kritikerna menar att det här tilltaget kan styrka misstanken att Göteborgsforskarna haft anledning att dölja bevis för att ha manipulerat sina resultat.
De forskare som nu förstört materialet hävdar att det istället handlar om en integritetsfråga - om att skydda de barn och anhöriga till barn som deltagit i studien och som redan från början garanterades sekretess.
Christoffer Gillberg själv ska - enligt ett brev från sina kollegor till Göteborgs universitetsledning - inte haft kännedom om planen på att förstöra forskningsmaterialet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista