Ny pincett för finlir på nanoskalan

En mikroskopisk pincett som kan greppa föremål bara några miljondels millimeter långa. Det skulle kunna bli ett användbart verktyg inom nanotekniken, menar ett forskarlag från Chalmers tekniska högskola i Göteborg, som utvecklat det här nya arbetsredskapet för att kontrollera föremål på cell och molekylnivå.

Artikeln är från 2004.

Ett slags nanorör som kan slå knut på sig själv. Så skulle man enkelt kunna beskriva Göteborgsforskarnas nya minipincett, uppbyggd av samma material som kontrollerar ut– och in transporten av ämnen i vår egna celler.

En tiotusendels millimeter lång är nanopincett, som uppmärksammats i amerikanska vetenskapsakademins tidskrift - pnas. Ett miniverktyg som kanske kan ta nanoteknikernas framtidsdrömar.

Att ha full kontroll över alla de molekyler som vår omvärld är uppbyggd av - att kunna organisera de, rada upp de och flytta på dem precis som man vill - skulle vara drömmen för världens nanoteknologer.

Ett genombrott som skulle öppna upp för möjligheten att ta fram allt från nya superstarka material till flygindustrin, framtidens mikroelektronik eller utveckla morgondagens målsökande läkemedel.

Men att få grepp på molekyler på nanoskalan, alltså föremål som mäts i miljondels millimeter, är inte lätt. Andra forskare har utvecklat andra sorts greppverktyg, allt från optiska pincetter till magnetiska minitänger.
Häromveckan rapporterades också om svenska metoder att få de önskade nanostrukturerna att istället växa fram, som ett slags nanoträd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista