Lena PH under luppen?

Melodifestivalen satt under forskarlupp

Ikväll börjar eurovisionsschlagerfestivalens finalomgång. En tävling som är populärare än någonsin, men som också förändrats under åren, konstaterar litteraturvetaren Karins Strand, som forskat kring schlagerfestivalens historia.

På 70-talet pratade man om Melodifestivalen i termer av ”ogenerad kommersialism” och ”spekulation i dålig smak”, och man anordnade alternativa Melodifestivaler, Varför hörs det inga kritiska röster idag? En fråga som engagerat Karin Strand, litteraturvetare vid Umeå universitet, som forskat kring svensk schlager.
– Det finns inga riktiga smakdomare nuförtiden, det är mer fritt fram att bejaka olika kulturella uttryck. Så skulle man kunna se det ur ett optimistiskt perspektiv, menar hon.
Det dystrare sättet att se på det helan, skulle enligt Karin Strand kunna vara att det blivit ute att kritisera den kommersiella kulturindustrin.
Attitydsskifte
Karin Strand tycker sig också se att hela schlagervärlden ändrat attityd till sig själv.
– Idag, menar hon, finns det mer av humor och ironi. En självdistans som till exempel syns i de ständigt återkommande tillbakablickarna på tidigare års bisarra tävlingsbidrag.
Men, att Melodifestivalen har vuxit i popularitet har också andra orsaker, anser Karin Strand, som att man lärt av Expedition Robinson.
– Det finns ju väldiga likheter mellan årets tävlingar och dokusåporna, säger hon.
Såpaparalleller
Liksom som den svenska melodifestivalen varit de senaste åren, så är också den europiska finalen i år uppdelad på fler delfinaler, och kopplingarna till dokusåpor som till exempel Expedition Robinsson är glasklara, tycker Karin Strand.
– Precis som i såporna byggs det ju upp en slags förväntan innan finalen. Man får följa varje deltagare och det är nya vinnare och förlorare varje vecka.
En slags dokusåpaattityd som, enligt Karins Strand, kanske inneburit hela festivalens räddning.
– Den har ju faktsikt aldrig varit populärare än i år, konstaterar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".