Minnen formas inför blotta ögat

Nu har forskare kunnat se hur ett minne formas hos bananflugor, och det här är nåt som man också hoppas ska öka förståelsen kring hur vi människor minns.

Forskarna kunde med blotta ögat se hur nya kopplingar och nätverk bildades mellan hjärncellerna, när de studerade flugornas hjärnor med en speciell teknik i mikroskop. Det flugorna fick lära sig i experimentet, och alltså mindes, var att en viss doft skulle innebära ett obehag, och efter att flugorna lärt sig det här, och börjat undvika doften, som ju skulle leda till obehaget, så syntes nya mönster bland hjärnans celler.

Det tog bara tre minuter för flughjärnan att ta in det här nya minnet, eller kunskapen om man så vill, och det gör att forskarna tror att dom kemiska reaktioner som är förutsättningen för att nervceller ska kunna ha kontakt med varandra - synapserna som de kallas - fanns där redan från början, men dom var sovande eller vilande, tills den nya dofterfarenheten väckte dem till liv.

Det skulle tyda på att vi har hela systemet för nya minnen klart i oss, förutsättningarna för att lära nytt finns redan där rent biologiskt, det gäller bara att sparka igång systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista