Flasknosdelfinhona med unge.

Delfinhonor med vänner får fler ungar

Att vara bra på att fortplanta sig verkar vara en förmåga som kan smitta av sig till kompisarna – i alla fall om man är en delfinhona. I en ny australisk studie konstateras nämligen att chansen för delfinhonor att fortplanta sig, ökar om de umgås mycket med andra delfinhonor som fått ungar.

Forskarna har utgått från data om en grupp på 52 vilda flasknosdelfiner som följts i Shark Bay Australien de senaste 20 åren – och nu har man analyserat just hur delfinhonornas sociala relationer hänger samman med deras fortplantningsförmåga.

Och resultaten visar alltså att honornas fortplantaningsförmåga ökade om de umgicks med andra honor som också de var framgångsrika på fortplantningsfronten.

Vad det här egentligen beror på vet forskarna inte riktigt. En teori är dock att sällskapet gör att de löper mindre risk att attackeras av hajar, som annars är ett problem för den här delfinflocken i Shark Bay.

Referens:
Frère et al. Social and genetic interactions drive fitness variation in a free-living dolphin population. PNAS Online Early Edition, November 1-5, 2010. Doi:10.1073/pnas.1007997107.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".