1 300 cd skivor på 25 minuter betyder världsrekord till Sverige. (Foto: PrB)

Nytt världsrekord till svenskar

Svenskar har satt ett nytt världsrekord i dataöverföring. Motsvarande material som skulle rymmas på 1 300 cd-skivor har skickats från Luleå Tekniska universitet till San José i Kalifornien på 25 minuter. 12% snabbare än det tidigare rekordet.

Och lite drygt 2000 gånger snabbare än det som brukar kallas bredband var den fart man kom upp i.

För att uppnå de här hastigheterna krävs ett eget bra datanät, och i Sverige är det universitetsnätverket SUNET. Dessutom krävs en bra förbindelse med San José, som ligger 1600 mil bort. Bra datorer att skicka informationen ifrån, och ett gott kunnande att ställa in datorerna och deras operativsystem är också viktiga ingredienser för att slå världsrekordet.

Den här tekniken används då man skickar över stora mängder information från radioteleskopet på Råö till Nederländerna. Utan tekniken skulle det ta sån tid för informationen att det skulle gå snabbare att köra lastbilar packade med informationen ner till Nederländerna istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista