Veckomagasin 2004-05-14

Vanliga danskar på strapatsrik sex veckors skidtur på Grönland - men då fick de fina insulinvärden. Vi har sett katastroffilmen om klimatet. Och nu måste problemet med antibiotikaresistens bli en global fråga.

Skida på isen i sex veckor och må bra

En forskningsgrupp vid Center för Muskelforskning i Köpenhamn, ledd av Bengt Saltin har skickat danskar till Grönlandm och under sex veckors strapatser har de fått prova på fysiskt liv av den gamla sorten. Detta för att utröna vad det kan vara, livstil, arv eller miljö som lett till den explotionsartade ökningen av åldersdiabetes på Grönland.

Temperaturen sjunker tio grader i sekunden

Ann-Louise Martin har sett den kommande klimatkatastroffilmen ”The Day after Tomorrow” och diskuterar om något sådant verkligen skulle kunna hända med klimatexperten Bert Bohlin.

Bakterierna allt mer motståndskraftiga

Förra veckan hölls ett internationellt möte i Uppsala om det växande problemet med antibiotikaresistenta bakterier. Otto Cars, chef för STRAMA-gruppen och initiativtagare till mötet berättar om slutsatserna.

Sammanfattning av övriga vetenskapsnyheter

Kollegor till forskaren Christopher Gillberg på Göteborgs universitet har förstört hela forskarlagets omtvistade arbetsmaterial kring tillståndet damp eller adhd. För att skydda identiteten hos de barn som deltagit menar de ansvariga forskarna, eventuellt för att undanröja tecken på forskningsfusk menar kritiker.

Små, mikroskopiska plastfragment, rester av mänskligt skräp, som flyter omkring i havet i stora mängder kan vara ett framtida miljöhot. Det menar brittiska forskare som upptäckt de här partiklarna när de undersökt planktonprover från 60-talet och framåt. Oron finns nu att de här partiklarna ska släppa ifrån sig kemikalier som kan vara skadliga om dom lösgörs i miljön.

En tredjedel av världens bambuarter är hotade. Det visar en ny rapport från bland annat FN:s miljöprogram UNEP. Och främsta orsaken uppges vara skogsskövling, visar genomgången - som är den största hittills av hur bambuskogar påverkas av skogsindustri och svedjejordbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".