Veckomagasin 2004-05-16

Efter sex veckor på skidor på Grönland mådde ett gäng vanliga danskar lika bra som gammaldags grönländska fångstmän. Vi besöker några av godbitarna på årets Vetenskapsfestival i Göteborg. Webbtipset är bra för dig som vill motverka musarm.

Skida på isen i sex veckor och må bra sen

En forskningsgrupp vid Center för Muskelforskning i Köpenhamn, ledd av Bengt Saltin har skickat danskar till Grönlandm och under sex veckors strapatser har de fått prova på fysiskt liv av den gamla sorten. Detta för att utröna vad det kan vara, livstil, arv eller miljö som lett till den explosionsartade ökningen av åldersdiabetes på Grönland.

Temperaturen sjunker tio grader i sekunden

Ann-Louise Martin har sett den kommande klimatkatastroffilmen ”The Day after Tomorrow” och diskuterar om något sådant verkligen skulle kunna hända med klimatexperten Bert Bolin.

Bakterierna allt mer motståndskraftiga

Förra veckan hölls ett internationellt möte i Uppsala om det växande problemet med antibiotikaresistenta bakterier. Otto Cars, chef för STRAMA-gruppen och initiativtagare till mötet berättar om slutsatserna.

Sammanfattning av övriga vetenskapsnyheter

Kollegor till forskaren Christopher Gillberg på Göteborgs universitet har förstört hela forskarlagets omtvistade arbetsmaterial kring tillståndet damp eller adhd. För att skydda identiteten hos de barn som deltagit menar de ansvariga forskarna, eventuellt för att undanröja tecken på forskningsfusk menar kritiker.

Små, mikroskopiska plastfragment, rester av mänskligt skräp, som flyter omkring i havet i stora mängder kan vara ett framtida miljöhot. Det menar brittiska forskare som upptäckt de här partiklarna när de undersökt planktonprover från 60-talet och framåt. Oron finns nu att de här partiklarna ska släppa ifrån sig kemikalier som kan vara skadliga om dom lösgörs i miljön.

En tredjedel av världens bambuarter är hotade. Det visar en ny rapport från bland annat FN:s miljöprogram UNEP. Och främsta orsaken uppges vara skogsskövling, visar genomgången - som är den största hittills av hur bambuskogar påverkas av skogsindustri och svedjejordbruk.

Vetenskapsfestivalen i Göteborg

Ett potpurri från årets vetenskapsfestival i Göteborg: om att finna den rätte, hur punken kom till Göteborg och hur man lockar ungdomar till forskning med handkräm.

Webbtips

En sida om man får problem med musarm: musarm.org

Lyssnarfråga

Kan man se skrot från månlandningen 1969 med teleskop? Sven Grahn, Rymdbolaget svarar.

Birka i sommar

Vi träffar Lena Holmqvist-Olausson, arkeologen som leder utgrävningarna på Birka, för att höra om var man befinner sig i dag och vad man som besökare kan få se i sommar.

Vinnande vetande

Förra veckans rätta svar: 7 meter Vinnare: Lennart Mässgård, Örkelljunga. Veckans fråga: Punkhistoria - vad hette affärsmannen, kläddesignern, managern till det mest kända punkbandet (han var också Vivianne Westwoods partner)?

Krönika

Det märkliga bråket om de så kallade bokstavsbarnen - ännu en vetenskaplig fejd, men det är svårt att se något konstruktivt i den.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista