Rätt medicin räddar äldre från hjärtinfarkt

Svenska åldringar som fått en hjärtinfarkt riskerar att drabbas igen eftersom de inte får rätt medicin, det visar forskning från Uppsala och Lunds universitet.

Forskarna följde närmare 15 000 svenska hjärtpatienter och i studien såg de att behandling med kolesterolsänkande mediciner, så kallade statiner, minskade dödligheten i hjärtinfarkt med upp till 44 procent för hjärtinfarktspatienter över 80 år.

Men trots det var det bara en av fyra äldre i studien som fick statiner utskrivna när de lämnade sjukhuset. Däremot får yngre personer de kolesterolsänkande mediciner utskrivna i större utsträckning.

Anledningen kan vara att läkare är rädda för att äldre ska drabbas av biverkningar. Bland annat finns det studier där man sett ett samband mellan behandling med statiner hos äldre och en ökad risk för cancer.

Men något sådant samband har man inte sett i den nya studien säger Jan Nilsson, professor i hjärt- kärlforskning och en av studiens författare. Han ser flera nackdelar med undermedicineringen.

– 80 åringar idag är ofta vädligt friska och har ett aktivt liv och jag tror de vill ha ett så gott skydd mot en ny hjärtinfarkt som de kan få. Dessutom är det en kostnad för samhället om man får en ny hjärtinfarkt eller storke, säger Jan Nilsson.

Referens:
Klas Gränsbo, et al. Cardiovascular and Cancer Mortality in Very Elderly Post-Myocardical Infarction Patients Receiving Statin Treatment. Journal of the American College of Cardiology, Volume 55, Issue 13, 30 March 2010, Pages 1362-1369. DOI:10.1016/j.jacc.2010.01.013

Vetenskapsradion
karin.gyllenklev@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista