Polomkastning inget hot mot jordelivet

Livet på jorden kommer troligen inte att ta skada av en framtida polomkastning. Det har fysiker vid Münchenuniversitetet och det välkända Max Planck institutet i Tyskland räknat sig fram till. Det är solen som kommer att bli vår räddning, menar forskarna.

Flera hundra gånger under historien har jorden utsatts för polomkastningar - ett tillstånd där jordens magnetfält långsamt ändrar riktning så att nord- och sydpolen byter plats med varandra. Något som enligt forskarnas tidtabell bör inträffa snart igen.
Solen vår räddning
Nu visar nya beräkningar, presenterade i tidskriften New Scientist, att det här tvärtemot vad många tidigar trott inte behöver innebära någon risk för livet på jorden - och att det troligen är solen som kommer att rädda oss.
Nygjorda simulationer av hur jordens magnetfält samverkar med solvinden - alltså de magnetiska energistormar som ständigt flödar ut från solen - visar att solvinden tillfälligt kommer att ersätta vårt eget magnetfält och ge oss skydd.
Ingen risk för massutdöende
Tidigare har man trott att en polomkastningar skulle innebära ett hot mot livet på jorden, eftersom vårt skyddande magnetfält skulle försvagas tillfälligt.
Utan det skulle allt levande på jorden utsättas för höga halter av kosmisk strålning. En påverkan som enligt vissa teorier skulle kunna få stora konsekvenser för livet på jorden. Till och med leda till massutdöende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista