Inte nådigt att lyfta luren på krogen

Därför retar mobilsamtal på krogen

Varför blir man så arg på folk som pratar högt i mobiltelefon? Nu har en forskargrupp från England belagt att mobilsamtal verkligen upplevs som mer störande än andra samtal omkring oss. Man presenterar också en teori om varför det är så.

Mitt i pågående morgonrusningen utsatte psykologer vid universitetet i York sextiofyra intet ont anande pendlare för ett litet samtalstest.
Bredvid alla försökspersoner slog sig en eller två skådespelare ner och inledde ett samtal. Exakt likadant formulerat varje gång. Först i normal samtalston - därefter ganska högt.
Telefon retar mer än vanligt samtal
I hälften av fallen handlade det om ett samtal mellan två personer som båda satt bredvid försökspersonen, medan den andra halvan fick lyssna till en person som förde samma diskussion fast på mobiltelefon.
När åhöraren sedan fångades upp och frågades ut, visade det sig - kanske inte så förvånande - att en majoritet tyckte att mobilsamtalet varit mest störande.
Inte fräsmt ljudnivån som stör
Enligt de brittiska forskarna, som uppmärksammats på BBC:s webbsida, skulle förklaringen inte främst ha med ljudnivån att göra. Snarare, menar man, skulle det hänga ihop med att man som åhörare är mer uppmärksam på mobilsamtalet. Helt enkelt därför att man bara får ta del av halva konversationen. Personen i andra änden av telefonen hörs ju inte.
En hel konversation skulle alltså enligt forskarna vara lättare att sortera bort i det allmänna bruset, medan en halv skulle vara svårare att låta bli att lyssna till - eller störa sig på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista