EU vill satsa mer på nanoteknik

Mer pengar, fler forskare och bättre villkor för de som redan är aktiva - Exempel på åtgärder som ingår i EU-kommissionens nya förslag på hur Europa ska behålla sin tätposition inom nanoteknikområdet.

I förra veckan presenterade EU-kommissionen en ny forskningsplan som bland annat innebär att man vill satsa mer pengar på nanoteknik.
På lång sikt vill man också öka antalet forskare som håller på i det här forskningsfältet, till exempel genom att lägga mer krut på att se till att hålla kvar de europeiska forskare som redan finns. Bättre villkor på andra plaster i världen lockar idag många forskare att lämna Europa.
Europa i nanotoppen rdan idag
EU satsar redan idag stort på nanoteknologi och en stor del av unionens totala forskningsbudget går till nanoteknologiska projekt – en satsning som gett resultat.
Europeiska forskare har publicerat flest vetenskapliga artiklar i världen. Men konkurrensen är hård och nationer som USA och Japan har börjat flåsa Europa i nacken.
Nanoteknologin innebär i korthet forskning kring att kunna kontrollera vår omvärld på molekylnivå. Något som tros kunna leda till utvecklingen av allt från nya superstarka material till framtidens målsökande läkemedel.
Storkovan väntar i framtiden
Idag omsätter forskningen kring nanoteknologi ungefär 20 miljarder kronor i världen. Och utvecklingen går snabbt. Beräkningar förutspår att forskning och patent kring nanoteknik i framtiden kommer att omsätta 1 triljon euro - 1 miljards miljarder euro. Pengar som EU definitivt vill vara med och dela på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista