SCA satsar på interaktivt papper

SCA har tagit patent på teknik för ledande tryckfärg för vanligt papper. Lätt utbytbara interaktiva informationstavlor i butiker är en tillämpning vi kan få se redan inom ett år, enligt företaget.

Den elektriskt ledande färgen går att använda i de flesta vanliga tryckmetoder - den är bara som ytterligare en färg i trycket. Och signalen som alstras genom beröringen kan sen styra ljud, ljus eller vad man nu vill sätta igång.

En flygel i beröringskänsligt papper, en strömbrytare tryckt på ett vanligt A4-apper och ett tangentbord i papper har SCA redn visat upp. Extra stora tangentbord till datorer för synskadade och kontroller till spel och underhållning är andra möjligheter som nämns.

Men elektroniskt papper kan också vara papper utrustat med sensorer och datachips - och blir det billigt nog så kan vi få se tillämpningar som blöjor med inbyggda fuktsensorer eller mjölkförpackningar med inbyggda temperatursensorer, tror Ulf Carlsson, forskningschef på SCA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".