Ifrågasatt jakt på vikval

Norge vill tredubbla sin jakt på val.

Norska folketinget krävde igår av landets regering att antalet vikvalar som dödas årligen ska tredubblas. Det behövs för att rädda det hotade norska torskfisket menar folketinget.

Idag får Norge - det enda landet i världen som sysslar med kommersiell valjakt - harpunera upp till 670 vikvalar varje år.
En valart som vissa norska marinbiologer menar skulle utgöra en konkurent till den norska fiskeflottan, eftersom de här valarna äter torsk.

Röster för större uttag
Nu anser krafter inom folketinget att antalet dödade vikvalar skulle kunna ökas till minst 1800 per år utan att valbestånden skadas. Något som varken internationella valfångstkommissionen eller världens miljöorganisationer håller med om.
Problemet med de norska fiskerierna är överuttag av människan, säger företrädare för världsnaturfonden WWF till TT. Att döda fler havsdäggdjur för att kamouflera det är en mycket dålig idé, enligt norska WWF:s generalsekreterare Rasmus Hansson.

Jakt trots beslut om totalstopp
För 19 år sedan enades Internationella valfångstkommissionen IWC om ett totalt stopp på valjakt. Stoppet gäller bara de länder som valt att följa IWC:s regler, men flera medlemmar - däribland Norge, Island och Japan - har ändå lyckats få tillstånd att bedriva en begränsad jakt.
I Japan och på Island hävdar man att valjakten bara sker i forskningssyften för att till exempel ta reda på om vikvalarnas matvanor påverkar torskbestånden, eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista