LHC undersöker Big Bang-soppa

Nu går forskningen vid partikelfysiklaboratoriet CERN i Schweiz, i acceleratorn Large Hadron Collider, in i en ny fas. Där har man nu börjat återskapa den soppa som all materia bestod av bara några miljondelar av en sekund efter big bang.

Acceleratorn på gränsen mellan Schweiz och Frankrike är en underjordisk tunnel, 28 kilometer i omkrets, där man sen starten 2008 svingat runt protoner i nära ljusets hastighet – och så krockat dem, för att se vilka nya småpartiklar man kunde tänkas få ut i de våldsamma, men protonsmå, krockarna.

Nu har man övergått till att krocka blyjoner istället. Betydligt större och tyngre partiklar. Och i de krockarna letar man inte spår efter enskilda spännande nya partiklar – nu är det själva den soppa som krocken resulterar i som är intressant. Här får man en glimt av hur det såg ut i universums tidiga barndom, bara några miljondels sekunder efter big bang.

I krocken blir de kvarkar som bygger upp protoner och neutroner så hoppressade att de inte klarar att hålla sig kvar i just protoner och neutroner längre. Det blir en enda röra av kvarkar och de klisterpartiklar som normalt håller dem på plats; gluoner.

Likadant var det i universums början – under några tusendels sekunder, precis i början, var materien så sammanpressad att den var i en enda röra. En kvark-gluonsoppa. Som en gas, trodde man förut. Men nej, mer som en vätska, har man visat vid en accelerator i USA.

Och den här kvark-gluonsoppa framställer man och studerar små små droppar av i acceleratorn i Schweiz.

Vetenskapsradion
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista