EU öppnar för genförändrad mat

Genom ett beslut av EU-kommissionen tillåts nu import av genförändrad majs från USA. Därmed hävs det sex år gamla importförbudet för genmodifierade livsmedel.

Beslutet togs i onsdags i EU-kommissionen och gäller import av majssorten BT-11, som har genförändrats för att bättre stå emot insektsangrepp under odlingstiden. Det är det schweitziska företaget Syngenta som nu ska importera majsen på burk.

Men beslutet innebär inte att det är fritt fram för import av alla slags genmodifierade livsmedel, säger docent Per Bergman, växtforskare och ledamot i Gentekniknämnden.

- Lagstiftningen baseras på fall till fall-studier, säger han.

Per Bergman tycker det är bra att den lagstiftning som vuxit fram under moratoriet nu kan användas:

- Den bedömning som görs enligt lagstiftningen innebär en riskvärdering, det görs en övervakningsplan och alla dokument publiceras så det är en stor transparens.

Ingen ansökan har gjorts om att odla majsen i EU, men Per Bergman, som också säger att BT-11 är fullständigt ofarlig att äta, är positiv till tanken:

-Jag bedömer att den är bra att odla i Europa, eftersom man slipper använda insektsgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista