Kopparstick av Venngarn ur Svecia Antiqua et Hodierna.

Herresätet som spegelbild och propaganda. Om De la Gardie och Venngarn

Rikskansler Magnus Gabriel De la Gardie var en av stormaktstidens mäktigaste män. För eftervärlden är han mest känd för sina slott och palats: Läckö, Karlberg, Mariedal, Makalös, Venngarn och många fler.

De väldiga byggena var inte bara utslag av vräkighet och lyx. Ny forskning visar att De la Gardie följde en långsiktig och målmedveten plan med syfte att öka sitt anseende som statsman och aristokrat. De stora stenhusen fyllda med målningar, tänkespråk och sentenser skulle vara en spegelbild av greven och hans ideal.

Samtidigt som slotten var moderna bostäder användes de som politiska propagandaverktyg. I dagens program besöker vi De la Gardies älsklingsställe Venngarn i Uppland. Här figurerar maktkampen mellan högadeln och kungafamiljen och myter om det svenska rikets uppkomst.

Om detta berättar Lars Ljungström, 1:e intendent vid Kungl Husgerådskammaren. Lars Ljungström har lagt fram en doktorsavhandling i konstvetenskap om slottet. Den heter ”Magnus Gabriel De la Gardies Venngarn” och har givits ut av Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien. Disputationen skedde vid Stockholms universitet.

Redaktör är Nils Johan Tjärnlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista