Dags att måla båtbottnen - men med vad?

Bottenfärg eller bottentvätt - det är frågan

Båtbottenfärger med bekämpningsmedel är inte tillåtna på fritidsbåtar i Östersjön längre. Fritidsbåtsägarna får hitta andra sätt att undvika påväxt av alger och havstulpaner på båtbottnarna. Ett sätt är att tvätta båtens botten i rätt tid. Men hur går det till, och när är rätt tid? Vetandets värld besöker båtbottentvätten i Nynäshamn.

Nynäshamns båtbottentvätt är en av få i landet än så länge. Vi får höra hur tvätten fungerar, varför de bottenfärger som fortfarande är tillåtna inte alls kan kallas giftfria, och vad det finns mer för miljövänliga metoder att hindra påväxt på båtbottnen.

Båtägarnas främsta gissel är havstulpanerna. Första steget till att bemästra dem är att känna dem - och i år liksom flera somrar förut undersöker frivilliga observatörer ute i skärgården vid vilken tid havstulpanerna sätter sig på de fasta ytorna.

Redaktör: Camilla Widebeck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".