Veckomagasion 2004-05-21

Elektriskt ledande trycksvärta moderniserar svensk pappersindustri. Amerikanska genföretag lättar på förlåten i samarbete med universiteten. Svensk professor får toppjobb i Japan.

Trycksvärta som leder ström

SCA har tagit patent på teknik för ledande tryckfärg för vanligt papper. Lätt utbytbara interaktiva informationstavlor i butiker är en tillämpning vi kan få se redan inom ett år, enligt företaget.
Den elektriskt ledande färgen går att använda i de flesta vanliga tryckmetoder - den är bara som ytterligare en färg i trycket. Och signalen som alstras genom beröringen kan sen styra ljud, ljus eller vad man nu vill sätta igång, berättar forskningschefen Ulf Carlsson.

Majssamarbete

Flera amerikanska bioteknikföretag delar nu med sig av sina kunskaper om majsens genom. Därmed hoppas de få forskningshjälp från universitetsvärlden. Totalt handlar det om flera miljoner gensekvenser som de amerikanska företagen nu gör tillgängliga också för universitetsforskarna.
Majs är en av USAs viktagaste grödor och det ligger stora pengar i forskningen.

Svensk får toppjobb i Japan

Claes Wahlestedt, professor i farmakogenomik på Karolinska Institutet i Solna har utsetts till forskningschef på en av Japans stora forskningsorganisationer, RIKEN-institutet.

Biljon, billion eller miljard?

Ambjörn Naeve, forskare i matematik o datavetenskap reder ut varför det är så krångligt med miljarder, biljoner, billions, och triljoner - skillnaderna mellan USA och Europa med anledning av att vi sade fel i ett nyhetsinslag tidigare i veckan.

Sammanfattning från våra morgonnyheter

EU-kommisionen häver det sex år gamla importförbudet av genmodifierade livsmedel, i och med EU-kommissionens beslut att tillåta import av genmodifierad majs.

Män med stillasittande jobb löper betydligt högre risk än män som rör mycket på sig i arbetet att drabbas av prostatacancerm enligt en svensk studie på 670 000 män.

Äventyraren Ben Saunders räddades häromdagen från den smältande isen på Arktis. Han skulle åka skidor från Ryssland till Kanada men blev tvungen att avbryta eftersom så mycket is försvunnit i området.

Och vi blir extra irriterade av mobilsamtal för att vi bara hör halva samtalet, har engelska psykologiforskare nu testat i en studie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista