Veckomagasin 2004-05-23

Svensk pappersindustri förnyar sig med hjälp av elektriskt ledande trycksvärta. Vad får de förstörda forskararkiven i Göteborg för betydelse? Sjunger Paul McCartney verkligen om en behå i låten Ob-La-Di Ob-La-Da?

Trycksvärta som leder ström

SCA har tagit patent på teknik för ledande tryckfärg för vanligt papper. Lätt utbytbara interaktiva informationstavlor i butiker är en tillämpning vi kan få se redan inom ett år, enligt företaget.
Den elektriskt ledande färgen går att använda i de flesta vanliga tryckmetoder - den är bara som ytterligare en färg i trycket. Och signalen som alstras genom beröringen kan sen styra ljud, ljus eller vad man nu vill sätta igång, berättar forskningschefen Ulf Carlsson.

Majssamarbete

Flera amerikanska bioteknikföretag delar nu med sig av sina kunskaper om majsens genom. Därmed hoppas de få forskningshjälp från universitetsvärlden. Totalt handlar det om flera miljoner gensekvenser som de amerikanska företagen nu gör tillgängliga också för universitetsforskarna.
Majs är en av USAs viktagaste grödor och det ligger stora pengar i forskningen.

Svensk får toppjobb i Japan

Claes Wahlestedt, professor i farmakogenomik på Karolinska Institutet i Solna har utsetts till forskningschef på en av Japans stora forskningsorganisationer, RIKEN-institutet.

Biljon, billion eller miljard?

Ambjörn Naeve, forskare i matematik o datavetenskap reder ut varför det är så krångligt med miljarder, biljoner, billions, och triljoner - skillnaderna mellan USA och Europa med anledning av att vi sade fel i ett nyhetsinslag tidigare i veckan.

Sammanfattning från våra morgonnyheter

EU-kommisionen häver det sex år gamla importförbudet av genmodifierade livsmedel, i och med EU-kommissionens beslut att tillåta import av genmodifierad majs.

Män med stillasittande jobb löper betydligt högre risk än män som rör mycket på sig i arbetet att drabbas av prostatacancerm enligt en svensk studie på 670 000 män.

Äventyraren Ben Saunders räddades häromdagen från den smältande isen på Arktis. Han skulle åka skidor från Ryssland till Kanada men blev tvungen att avbryta eftersom så mycket is försvunnit i området.

Och vi blir extra irriterade av mobilsamtal för att vi bara hör halva samtalet, har engelska psykologiforskare nu testat i en studie.

De förstörda forskararkiven

Forskarna i Christopher Gillbergs grupp vid Göteborgs universitet har förstört 22 hyllmeter forskningsmaterial för att de inte vill lämna ut det till sina meningsmotståndare sociologen Eva Kärfve och barnläkaren Leif Ellinder. Vi talar med Hans Forssberg, verksam inom samma forskningsområde vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, om vad det kan innebära för forskningen på DAMP o ADHD i Sverige. Per Jonsson på Riksarkivet ansvarar för att statliga myndigheter sköter sina arkiv och berättar att forskare får inte själva besluta om vilka arkiv som ska förstöras.

Livet som en behå?

Lyssnarfråga från Anders Hagsgård i Lerum om varför Paul McCartney sjunger ”Life goes on bra” i låten Ob-La-Di..Det kan ju knappast betyda behå här? Sölve Ohlander, professor i engelska vid Göteborgs universitet, reder ut.

Veckans webbtips

www.fiskbasen.se

Vinnande vetande

Rätt svar förra veckas fråga: Malcolm MacLaren, mannen som bl a skapade punkbandet Sex Pistols. Vinnare: Seved Johansson i Östersund. Denna veckas fråga: vi söker ett lite skämtsamt namn på det största tal som  finns, ett tal som användes av en matematiker som en illustration av det största ändliga tal man kan tänka sig - det är en benämning som egentligen inte har nån riktig användning inom matematiken och det är inte heller det största tänkbara talet eftersom man ju i alla lägen kan lägga ...+1 till uttrycket, men det är en förskräcklig massa nollor efter iallafall...vad kallas det talet?

Första stegen mot IT på Solomonöarna

Ett exempel på hur det kan gå till när ett fattigt land närmar sig IT. På Solomonöarna i Stilla havet e-postar man via satellit - bredband är inte aktuellt överhuvud taget. Men man startar e-poststationer på avlägsna öar så att befolkningen kan kommunicera med omvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista