En självnavigerande rullstol

Utrustad med både laser och GPS, och kan också fjärrstyras via Internet -  den självnavigerande rullstolen. I framtiden ska den kunna styras med hjälp av rösten.

Än så länge krävs det att en kod knappas in för att rullstolen ska gå i sin inprogrammerade bana, och redan finns ett system för röststyrning, som dock ännu inte är applicerad på rullstolen.

Ännu mer hightech är laserns sätt att bestämma stolens position utifrån reflektorer som placerats ut. Den inbyggda datorn är också tränad att hitta runt i bostaden med hjälp av referenspunkter som hörn, dörrar, väggar som stäms av mot en karta i datorns minne.

Rullstolen utvecklas av forskare vid Luleå Tekniska Universitet för rullstolsbundna med muskelsjukdomar som inte kan styra stolen med en joystick, eller rullstolsbundna med nedsatt syn. Om stolen skulle fastna på något sätt kan en anhörig eller hemtjänsten fjärrstyra rullstolen via Internet.

Forskarna beräknar att ha en färdig prototyp färdig om ungefär 2 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista