Nya verktyg för arkeologer testas (Foto: PrB)

En "jordkikare" gör jobbet lättare för arkeologerna

En magnetometer - ett hjälpmedel som kan nosa upp arkeologiska fyndplatser utan att man behöver gräva ett endaste spadtag - testas just nu av riksantikvarieämbetet.

I höst beslutas om det ska användas eller inte.

En magnetometer är lik det ekolod som fiskare använder sig av. Och precis som fiskaren bara fiskar där det finns fisk så ska arkeologen med hjälp av magnetometern bara gräva där det finns något att hitta.

Magnetometern upptäcker störningar i jordens magnetfält, och bygger utifrån den informationen en datoriserad bild av hur det ser ut nere i underjorden. Därefter tar arkeologen beslut om det ska grävas eller inte.

Magnetometern visar inte bara var man hittar guld, silver och andra metaller - den visar också var andra organiska lämningar finns, som stolphål, trästrukturer och härdar, rester av förhistoriska boplatser och gravar.

Instrumentet har redan testats i Tyskland, Österrike och Schweiz och kommer - om allt fungerar som det är tänkt - effektivisera det tidskrävande och dyra förundersökningsarbetet. Men även i framtiden lär arkeologerna få skit under naglarna, själva grävarbetet kommer att fortsätta som vanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".