Pingviner i Antarktis. Foto: Rick Ridgeway / PrB

Kungspingviner handikappas av märkning

Att märka fåglar i forskningsändamål är ju en gammal företeelse, men nu visar det sig att de mäktiga kungspingvinerna blir ordentligt handikappade av märkningen. De får stora problem med att livnära sig enligt en fransk studie

I över 50 år har man märkt pingvinerna med metallringar runt de tillbakabildade vingarna, de som fungerar som simfenor under vattnet, men nu har en studie visat att ringmärkta pingviner kommer tre veckor senare till häckningsplatsen, och bara hälften av dem klarare att föda upp sin unge.

Att man märkt pingviner i vingarna beror på att deras speciella fotleder gör det omöjligt att ringmärka på det vanliga sättet.

Kungspingviner har varit utsatt för forskarnas nyfikenhet sen länge - hur lever de, hur fungerar kolonierna - och märkningen har varit central för att identifiera dem. Men man har misstänkt att banden hindrar pingvinerna från att fiska effektivt när det är ont om mat, banden stör strömlinjeformen när pingvinerna vintertid måste simma längre och dyka djupare för att få ihop mat till både sig själva och sin avkomma, berättar dr Yvon Le Maho, forskningschef vid det franska forkningscentret CNSF i Strabourg.

Därför jämförde man 50 pingviner som fick elektroniska chip under huden och 50 med band, och följde dem i fem år i på sin boplats i Crozet-skärgården i Indiska oceanen.

Det visade sig att märkningsbandet gjorde det så mycket jobbigare att dyka simma och fiska att bara hälften av deras ungar klarade sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista