Regndroppar inspirerar proteinforskare

Vad är det för likhet mellan en regndroppe och ett protein, de garnnystan till jättemolekyler som bygger upp våra kroppar? Forskare i Umeå utvecklar en ny teori som kan ha betydelse för våra försök att komma tillrätta med sjukdomar som Alzheimer och galna kosjukan.

Så här hänger det ihop: För att en regndroppe ska bildas, måste ett hundratal vattendroppar stöta ihop precis samtidigt, annars blir det inget.

Och för att ett protein ska veckla ihop sig till sin rätta form - måste alla bitar veckas ihop med varann precis samtidigt, annars blir det inget där heller. Då avbryter proteinet omedelbart sitt försök, rätar ut sig igen och börjar på ny kula tills det lyckas bättre.

Bara om det är nåt fel kan ett protein vecka sig till hälften, så en liten tarm av molekylen fladdrar fritt - det är såna felveckade proteiner som ger upphov till sjukdomar som Alzheimer och galna kosjukan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista